Szövetség Románia Újjáépítéséért - SzRÚ
Szövetség Románia Újjáépítéséért - URR
 Itt az én honlapom! Itt az én honlapom! 
 A kedvenc oldalam! A kedvenc oldalam! 
 Intră pe forum!

Bezárva: 31.12.2004
  Nyitólap     Állásfoglalás      Kampány      Tervek      Pártprogram      Találkozók / Konferenciák      Beszámolók 

Language
Română  Magyar  English
...itt!
Állásfoglalás:
Mi lesz az utca gyerekeivel?

Szervezetek:
Sânicoară

Szabályzat
Sajtóközlemények
Mamaiai találkozója
Pártprogram
Transindex -
SzRÚ dialógus
Kiáltvány
Pártdoktrína
 Hangulatjelzés 
MINDENKI SZÁMÍT NÉLKÜLED NEM LEHET SEMMIT MEGVÁLTOZTATNI
Hírek@SzRÚ
e-mailben szeretném megkapni
Sajtóközlemények
2004  
01 02 03 04 05 06
2003  
07 08 09 10 11 12
01 02 03 04 05 06
 Beszámolók
2003  
07 08 09 10 11 12
01 02 03 04 05 06
2002 Pénzügyi
07 08 09 10 11 12
Keresés
Google

Akció terv

I. A SzRÚ területi fejlesztése

II. A SzRÚ politikáinak kidolgozása

III. A SzRÚ szimpatizánsokkal való együttműködés

IV: A SzRÚ finanszírozása

V. SzRÚ tagság

 

Indoklás

Hosszú távú célunk a jelenlegi politikusi réteg teljes reformja, és ennél nem adjuk alább, legyen az bármilyen nehéz, bármilyen hosszan tartó foglalatosság. Sokan megkérdezték: milyen módszerekkel szándékszunk e nagyra törő célt megvalósítani. Az esetleges félreértések elkerülése végett először is kijelentjük: célunkat kizárólag demokratikus eszközök révén, többpártrendszerben és szellemi pluralitásban igyekszünk elérni. A teljesség igénye nélkül, hiszen egyelőre ennyire futja, íme, hogyan képzeljük el a változtatást.

 

A jelenlegi román politika ugyancsak emlékeztet valamiféle oligopóliumra. Ami nem más, mint két-három játékos által uralt gazdasági ágazat, ahol e három szereplő a felszínen verseng ugyan, de tulajdonképpen nem kavarják fel a víz mélyét, mert az senkinek sem használ. A játék költségeit nyilván a fogyasztó állja. A román politikai életet hasonlóképpen a koherencia, a függőleges megoszlás hiánya jellemzi, ez számos alkalommal bebizonyosodott már. A vizeket senki sem zavarja, mert ki volna annyira tiszta, hogy ezt megtehetné? A holtpontról akkor lehet elmozdulni, ha megjelenik valaki, aki hajlandó hatalmas vihart kavarni. Abban a pillanatban mindenki kénytelen lesz az új magatartáshoz idomulni, különben az újonnan érkezett fél rekordidő alatt az élre tör. A rendszer így alapjaiban rendül meg, hogy azután új, biztosabb alapra helyezzék. Lehet, hogy a betolakodó nem végez a legjobb helyen, de a rendszert bizonnyal megváltoztatja.

 

A Szövetség Románia Újjáépítéséért — SzRÚ színeiben a 2004-es romániai választásokon szeretnénk szerepelni, és ott olyan eredményt elérni, amivel megfelelő számú parlamenti és adminisztrációs pozíciót szerzünk ahhoz, hogy hangunkat hallatni tudjuk. Ezután a rendelkezésünkre álló demokratikus mechanizmusok és intézmények segítségével szeretnénk elképzeléseinket aktív és dinamikus módon képviselni, és ez által a politikai pártokat állásfoglalásra, változtatásra kényszeríteni. Nagy megelégedéssel tapasztaljuk, hogy a román politikai életben való felbukkanásunk után rögtön sikerült a változás folyamatához hozzájárulni. Meggyőződésünk, hogy a fiataloknak az utóbbi időszakban a politikai pártok szervezeteiben juttatott jelentősebb szerep nem más, mint pártunk veszélyeztető hatására való válaszreakció a politikusi réteg részéről, ez pedig kitűnő reakció, kedvünkre való, azt bizonyítja, hogy stratégiánk igenis működőképes. Az igazi, lényegi és visszafordíthatatlan változások megvalósításához azonban még rengeteg a tennivaló.

 

A 2004 választások során elért jó eredmény álmának megvalósítása érdekében jelen pillanatban terjeszkedő stratégiánkat több fronton is működésbe hoztuk. Itt olvashatod, miben is nyilvánul ez meg, hogyan tudnál esetleg segíteni vagy részt vállalni benne. Ne feledd azonban, hogy a helyzet változásával összhangban az általunk kijelölt szakaszok is változni fognak.

I. A SzRÚ területi fejlesztése

A következő időszak állandó tevékenységi irányainak egyike a SzRÚ vidéki, helyi szervezeteinek megalapítása. Mivel a SzRÚ helyi szervezeteinek létrehozása jelentős anyagi, pénzügyi és emberi hátteret feltételez, a SzRÚ területi fejlesztését több szakaszban képzeljük el.

Minden egyes helyi fiókszervezet létrehozásához, embereken kívül legalább az alábbiakra van szükség:

 • székhely
 • bútorzat
 • irodai felszerelés, kommunikációs eszközök
 • a SzRÚ értékeiben, elveiben hivő helyiekkel való kapcsolatkiépítés
 • kapcsolatok, a helyi írott és elektronikus sajtóban való jelenlét
 • egyéni anyagi hozzájárulás vagy támogatók megszerzése

 

A felsorolt tételek bármelyikével hozzájárulhatsz sikerünkhöz, de nem utolsó sorban tapasztalataidra, elképzeléseidre is számítunk.

Első szakasz

Megyék: Temes, Kolozs, Iasi, Bukarest, Maros, Dolj, Konstanca, Brassó

A helyi szervezetek létrehozásának határideje: 2002, október 1

Időbeosztás:

 1. 2002, szeptember 1.-ig: tájékoztató jellegű találkozások (mindazokkal, akik helyi viszonylatban kinyilatkoztatták a SzRÚ iránti érdeklődésüket)
 2. 2002, szeptember 15.-ig: kezdeményező csoportok
 3. 2002, október 1.-ig: a SzRÚ 8 helyi szervezetének megindítása.

 

A SzRÚ Nemzeti Kuratóriuma minden megyébe egy vagy két küldöttet küld, akik összehangolják és felügyelik helyi szervezetek létrehozásának folyamatát.

Íme a megbízott személyek elérhetőség ebben a szakaszban:

 

Második szakasz

Megyék: Fehér, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Galac, Máramaros, Prahova, Szatmár, Szilágy, Szeben

A helyi szervezetek létrehozásának határideje: 2002 december 15

Harmadik szakasz

Megyék: Arges, Buzau, Botosani, Braila, Bákó, Krassó-Szörény, Călăraşi, Kovászna, Dambovita, Gorj, Giurgiu, Hargita, Hunyad, Ialomita, Mehedinti, Neamt, Olt, Suceava, Tulcea, Teleorman, Valcea, Vrancea.

A helyi szervezetek létrehozásának határideje: 2003, október 1.

 

Ha szeretnétek a helybeli működést még a megyétekbe való érkezésünk előtt megkezdeni, megtehetitek, ha létrejön egy legalább öt emberből álló kezdeményező csapat, akik csatlakoznak a SzRÚ Elvekhez és Értékekhez, és akik:

 

 • feddhetetlen erkölcsi tartással rendelkeznek
 • nemzeti szinten semmilyen pártban nem foglaltak el vezető pozíciót (az ifjúsági szervezetek kivételével)
 • szervezetépítésben és vezetésben tapasztaltak
 • rendelkeznek a SzRÚ fiók létrehozásához szükséges felszereléssel, vagy biztosítani tudják az alábbiakat:
  • a SzRÚ optimális működését biztosító székhely (elkülönített terek: iroda, társalgó, fogadószoba).
  • elektronikus kommunikációs eszközök (telefon, e-mail, fax, számítógépek)
  • az anyagi és emberi források bevonásának lehetősége (SzRÚ önkéntesek)
  • naponta legalább 2-3 órás szabadidő, a SzRÚ tevékenységben való részvételre.

   

 

A kezdeményező csoportot a SzRÚ Szervezeti és működési szabályzata szerint a Nemzeti Kuratórium hagyja jóvá.

 

II. A SzRÚ politikáinak kidolgozása

A SzRÚ politikai programjainak tervezetén most folyik a munka, tevékenységi területek szerinti felosztásban. Erre a célra önkéntes szakemberekből munkacsoportokat alkottunk és fogunk alkotni. A szakemberek nem politikai meggyőződésből, pusztán technikai szinten dolgoznak velünk, a kiindulópont minden területen a SzRÚ elveinek nyilatkozata. A szakcsoportok létrehozásával egy időben vitafórumokat létesítettünk a világhálón, a http://www.urr.ro webhelyen, a területenkénti politikák szakaszról szakaszra történő megvitatása érdekében. A bizonyos területen szaktudással rendelkezőket ezennel felhívjuk, vegyenek részt a vitában, bocsássák rendelkezésünkre elképzeléseiket. A csoportok először egy programtervezetet állítanak össze, amelyet nyilvános megvitatás után és a megvitatásban felmerülő egyéb elképzelések beépítése után végleges formába öntenek.

 

A SzRÚ fokozatosan az alábbi területekre igyekszik összpontosítani politikai programját:

 • Korrupcióellenesség
 • Ipari politika
 • Mezőgazdasági politika
 • Szociális politikák
 • Oktatásügy
 • Kultúra és nemzeti örökség
 • Egészségügy
 • Honvédelem, polgári biztonság
 • Pénzügy, költségvetés, bankpolitika, tőkepolitika
 • Államigazgatás reformja
 • Igazságügy
 • Közlekedés
 • Környezet
 • Információs és kommunikációs technológia (IKT)
 • Külügy és európai integráció.

 

Ha nem kívánsz a fórumokon részt venni, de szeretnél közvetlen hozzájárulással szolgálni, erre a címre írhatsz: program@urr.ro.

 

III. A SzRÚ szimpatizánsokkal való együttműködés

Az értékeinket és elveinket vállaló, vagy azokkal egyetértő személyek számára a legegyszerűbb és legfőbb kommunikációs lehetőség továbbra is a világhálón elérhető oldalunk, a www.urr.ro címen. Az állandó kapcsolattartás gyors és hatékony lehetőségén kívül a jelenlegi eszközeink sorában egyelőre ez a legelérhetőbb módja is a kapcsolattartásnak. Minthogy pedig eszközeink egyhamar nem fognak gyarapodni, különösen, hogy nem vagyunk hajlandóak jelentős adományokat szolgálatainkért cserébe elfogadni, rendkívüli találékonyságra, a veletek és hozzátok hasonlókkal való kapcsolattartás leggyakorlatibb, legokosabb módozatainak megtalálására van szükség. Ehhez azonban a te támogatásodra is szükség van.

Miként tudsz segíteni?

 • Vegyél rész a weboldalunkon indított vitafórumokon folyó vitákban, barátaid is hívd meg egy kis szócsatára. Szükségünk van a véleményetekre.

 

MINDENKI SZÁMÍT

 

 • Terjeszd a hírt. Beszélj a SzRÚ- ről rokonaidnak, barátaidnak, ismerőseidnek. Ha többen érdeklődtök az egyesület iránt, ígérjük, megismerkedünk veletek, mihelyt legalább húszan összegyűltök.

 

ERŐFESZÍTÉSED NYOM A LATBAN

 

 • A sajtókapcsolataid nagyon értékesek számunkra. Mondd el nekünk, hogyan tudjuk ismeretségeid meggyőzni arról, hogy írjanak a SzRÚ -ről.

 

KAPCSOLATAID HASZNOSAK

 

 • A kapcsolattartás módozatai között fontos helyen áll havonta megszervezendő politikai kampányunk. Oszd meg velünk a SzRÚ kampányokról alkotott véleményed. Sőt, mi több, gondolkozz te is a dolgon. Elképzeléseidet együttes erővel megvalósíthatjuk.

 

ELKÉPZELÉSEIDRE SZÜKSÉG VAN

 

IV. A SzRÚ finanszírozása

A román posztkommunista politikai élet egyik legégetőbb problémája, talán a legnagyobb, a politikai tettek pénzügyi érdekeknek való alárendelése. Egyféle modern fanariótaság jött így létre: a sokpénzűek felajánlják kegyeiket valamely politikai pártnak, melyekért tízszeres fizetséget kérnek majd cserébe, mely nyilván a mi zsebünkből származik, miután az illető párt esetleg hatalomra jut. A rendszer gyatra működése okainak legfontosabbika nálunk az, hogy az emberek vágynak a képviseletre, de nem hajlandóak kiállni az őket képviselő személy mellett. Ilymódon ez utóbbiak a politikai élet cápáinak fogára jutnak, és attól a pillanattól kezdve minden összeomlik. Ezidáig minden politikai párt így járatta le magát.

 

Másságunk első feltétele tehát az, hogy másképpen finanszírozzuk tevékenységeinket. Stratégiánk egyelőre a sok embertől származó kis mennyiségű adomány összegyűjtése. Ezért ha olyan összeggel tudsz egyesületünk létezéséhez hozzájárulni, amely nem zavarja össze számításaidat, kérünk, tedd meg ezt, hiszen a román politikum korrupcióját felszámolni igyekvő tevékenységet támogatod vele.

 

Részletes leírást a www.urr.ro/ro/sustinere/detalii.shtml címen találsz.

 

Ha módodban áll, továbbítsd üzenetünket hozzánk és hozzád hasonlóan gondolkodó, érző barátaid, ismerőseid felé.

 

MINDEN GESZTUS SZÁMÍT!

 

Legyűrhetjük a mostani korrupt politikai rendszert, de összetartóknak kell lennünk.

 

Leginkább az állandó rendszerességgel történő adakozás segíthet rajtunk, még akkor is, ha az összeg nem jelentős. Pontos tervezésre és végrehajtásra ad lehetőséget, ez pedig rendkívül fontos. Az adakozók hathavonta pénzügyi beszámolót vehetnek kézhez arról, mit kezdtünk az általuk adományozott összegekkel.

V. SzRÚ tagság

Ezidáig a SzRÚ Értékeihez és Elveihez való csatlakozást ajánlottuk fel nektek. A csatlakozási kérelem kitöltésével rávezettek bennünket arra, hogyan tudunk együttműködni, hogyan tudunk majd csapatmunkát végezni.

 

A SzRÚ terjeszkedésével összhangban, mihelyt a létrehozott helyi szervezetek logisztikai és szervezési szempontból készek a minél nagyobb számú tagság tevékenységének összehangolására, a SzRÚ szimpatizánsok kifejezhetik majd csatlakozási szándékukat, a párt teljes jogú tagjaivá válhatnak.

 

A SzRÚ tagság jogokkal, de kötelezettségekkel is jár. A jogok elsősorban a választási és választhatósági jogok.

 

A kötelezettségek bizonyos politikai aktivizmust feltételeznek, a SzRÚ tagok helyi SzRÚ szervezetek tevékenységébe való bekapcsolódását. A SzRÚ csapatban szükségünk van azokra, akik hisznek Értékeinkben és Elveinkben, akiknek akad a közös célra áldozható idejük és energiájuk, akik valóban folytatni, nem csupán tettetni akarják a másfajta politizálást Romániában.

 

Ebből az okból kifolyólag egy sor olyan kritériumot fogalmaztunk meg, amelyeknek a SzRÚ tagságra áhítozóknak meg kell felelniük (a SzRÚ Szervezeti és működési szabályzatának szellemében):

 

 1. a SzRÚ Értékek és Elvek vállalása (Csatlakozási kérelem kitöltése)
 2. személyi politikai múlt kizárva, valamely politikai pártban nemzeti szintű vezető szerep úgyszintén
 3. saját felelősségre adott nyilatkozat a volt vagy jelenlegi állambiztonsági szervekkel való kapcsolatról,
 4. erkölcsi bizonyítvány, felfüggesztett esetekkel együtt
 5. a SzRÚ Emberi források részlegének egy tagjával való beszélgetés

 

A politikai aktivizmus alatt a következőket értjük:

 

 1. hetente 6-8 órányi idő a SzRÚ tevékenység céljaira
 2. Önálló kezdeményezés. Minden SzRÚ tagnak képviselnie kell közös értékeinket és elképzeléseinket abban a közösségben, ahol él, és cselekedeteivel ezeket az értékeket, elképzeléseket kell hogy szolgálja
 3. aktív részvétel a helyi SzRÚ szervezet életében. A szervezet tevékenységi kérelmeinek való megfelelés.
 4. A minden tag által a tagfelvételi beszélgetésen önmaga számára kijelölt havi díj befizetése.

 

A SzRÚ tagok tevékenységét hathavonta beszélgetés keretében értékeli az emberi erőforrások csoport egy tagja.

 

A hamis nyilatkozatok (tárgyuktól függetlenül) a SzRÚ soraiból való azonnali kizárás alapját képezik.

 

Ha SzRÚ tag szeretnél lenni, és a fent nevezett követelményeknek megfelelsz, ha teljesíted a SzRÚ Alapszabályzat III. Fejezetében leírt kritériumokat, akkor a következőket kell tenned:

 

 1. töltsd ki a SzRÚ Értékeihez és Elveihez való Csatlakozási kérelmet (online a www.urr.ro/ro/dialog/cerere.shtml címen);
 2. töltsd ki a SzRÚ tagfelvételi kérelmet, amelyet az Alapszabályzat értelmében attól a helyi szervezettől kapsz meg, amelyhez tartozol;
 3. írj két nyilatkozatot:
  - a volt vagy jelenlegi állambiztonsági szervekkel való kapcsolatodról;
  - személyi politikai múltadról, volt-e politikai pártban nemzeti szintű vezető szereped;
 4. csatolod erkölcsi bizonyítványod, felfüggesztett esetekkel együtt;
 5. a teljes beiratkozási iratot benyújtod ahhoz a helyi szervezethez, amelyhez tartozni szeretnél;
 6. kapcsolatba lép veled egy emberi erőforrásokkal foglalkozó tag és beszélgetésre hív;
 7. a SzRÚ Alapszabályzata szerint megvárod a szóban forgó szervezet válaszát.

 

A fent leírt beiratkozási eljárás mindazok részére kötelező, akik szeretnének a SzRÚ tagjává válni.

 

A minden kezdetre jellemző korlátozott lehetőségek (ember, pénz és jármű) miatt a SzRÚ keretében a tagfelvételt a területi fejlesztés szakaszainak megfelelően fogjuk bonyolítani.

 

Mindazok, akik a SzRÚ Értékeihez és Elveihez való csatlakozási kérelmet kitöltik, az Egyesület örökös támogatói.

A támogatókat rendszeresen tájékoztatjuk a párt tevékenységével kapcsolatban, és erre néző véleményüket kikérjük.

Ha további információra van szükséged, kérdéseidet intézd a membri@urr.ro címre.

 

 Ötleteid, megjegyzéseid, kívánságaid vannak ezzel az oldallal kapcsolatban?
Küldd el őket a webmaster@urr.ro címre.

 hirdetmények 
SzRÚ