Uniunea pentru Reconstrucția României - URRUniunea pentru Reconstrucția României - URR
Select language:
 Română RO    Magyar HU    English EN 
 Home-ul meu e aici!   Pagina mea favorită! 
 Intră pe forum!
FIECARE CONTEAZĂ
Închis: 31.12.2004
  Prima pagină     Electorale Generale | Locale ]     Întâlniri/Conferințe      Program      Plan      Campanii   Hartă site  
Direct@URR


Știri@URR
La e-mail
...în site!
Alegerile Generale 2004
Chat
Studio
Răspunsurile URR la chestionarul TI
Întâlnire Bran
Raport financiar
Alegeri locale 2004
www.bihor.urr.ro
www.cluj.urr.ro
www.brasov.urr.ro
www.arad.urr.ro
Programul Politic

 STARE DE SPIRIT 
Căutare
Google
FIECARE CONTEAZĂ DACĂ NU PARTICIPI NU SE SCHIMBĂ NIMIC
 CONVENȚIA NAȚIONALĂ URR 

Radio Europa Liberă, Duminică, 7 decembrie 2003

Reporter: Ingrid Șușu

 

Andrei Pleșu

Interviu cu Dl. Andrei Pleșu la Convenția Națională URR

 

- Mi-a făcut o părere bună. Am ascultat cel mai bun discurs politic pe care l-am ascultat în ultimii 13 ani, și anume cel al domnului Cosmin Alexandru, președintele Uniunii cu pricina. Un excelent discurs politic, fără demagogie, lucid, într-o limbă română normală, inteligent, pe scurt... cu destule calități, încât îți dă impresia că există încă variante plauzibile. Dar nu îmi fac iluzii, cel puțin în momentul de față nu îmi dau seama ce șanse de pătrundere are tipul ăsta de discurs, dar el e foarte important să existe și sper ca, încet-încet să devină un discurs curent.


- Credeți că are șanse Uniunea pentru Reconstrucția României să se constituie într-o alternativă politică reală?

 

- Vreau să cred acest lucru și în orice caz nu îmi fac iluzia că se va întâmpla asta în următoarele 3 luni. E o operațiune de durată care implică și o anumită stare de mentalitate a lumii românești, dar dacă această ofertă nu e pe piață, e foarte grav. E important că ea este pe piață.


- Acești tineri care constituie Uniunea își propun să reinstaureze normalitatea în România. Se poate ajunge în acel punct?

 

- Normalitatea în țările în tranziție e o utopie. E cel mai greu lucru de obținut. Pe de altă parte, dacă ne intră în cap că nu se poate obține, trebuie sa ne aruncăm pe geam. Prefer să trăiesc în speranța că ea e un lucru posibil, și dacă a fost posibil în alte țări, ar trebui să fie posibil și în România.


- Care sunt anormalitățile care ar trebui să dispară?

 

- Cereți un inventar care ar presupune o broșură cel puțin, cu nume de anormalități din România. În fiecare zi când ieși din casă și până reintri, ai de-a face cu multiple variante ale anormalității. Eu m-am referit la una singură, și anume la anormalitatea din politic. Eu nu cred că discursul politic la ora asta în România, e încă normal. E fie ipocrit, fie agresiv, fie bășcălios, fie mincinos, fie electoral, în orice caz e un discurs căruia îi lipsesc componente elementare cum ar fi convingerea autentică și gramatica.


- Cât o să dureze?

 

- Până când oameni ca domnul Cosmin și colegii lui de partid o să devină dătători de măsură pentru clasa politică românească. Nu știu cât o să dureze. Îmi doresc să dureze cât mai puțin și sper ca lucrul ăsta să se întâmple.


- V-ar tenta o afiliere politică? Atunci când ați fost ministru de externe v-ați ținut oareșcum deoparte de implicarea politică ...

 

- Nu, nu mă tentează. Din punctul meu de vedere angajamentele mele politice s-au epuizat, nu asta e planul meu de viață de aici încolo.Dar asta nu înseamnă că nu pot avea simpatii și că nu pot ajuta cu sfaturi sau cu numele meu din afară o formațiune politică care mi se pare onorabilă.


- Dincolo de discursul politic, există vreun aspect particular în programul politic al URR care v-a tentat?

 

- Mi s-a părut că există un bun dozaj al politicii față de minorități, de pildă, un fel inteligent și nou de a pune problema conviețuirii de pildă cu minoritatea maghiară, și remarc chiar discursul membrului maghiar al partidului, care a luat cuvântul.

Mi s-a părut de asemenea că în domeniul economic există - și din cauza experienței lor manageriale - o gândire realistă care poate avea șanse să dea rezultate.

Deocamdată - dar asta e concluzia unei Convenții Naționale unde nu te aștepți la lucruri foarte amănunțite - deocamdată există un coeficient de generalitate mare ca să poți să-ți imaginezi soluții concrete, alea o să vină, sper, pe parcurs.


În orice caz e vorba de un fel de a se mișca pe scena politică care nu e convențional, care are o frăgezime, o prospețime și asta-i principala contribuție, deocamdată.

 

 NetSoft - Linux Servers Install & Administration
Ai o idee, o observație, o dorință în legătură cu acest site?
 Trimite-o pe adresa webmaster@urr.ro 

 afișări 
[Confidențialitate] URR