ATITUDINI URR

31.05.2003

A cui e România noastră?


Este România de acum aceeași cu cea din timpul comunismului? Instituțiile ei s-au schimbat, aspectul ei s-a schimbat destul de mult și chiar și oamenii s-au schimbat. Dar este o țară diferită, sau e aceeași țară?

 

Într-o anumită măsură, ar trebui să fie. În mod normal, schimbarea regimului n-ar trebui să schimbe și convingerile oamenilor, chiar dacă pe termen lung schimbă mentalități (unul din paradoxurile aiuritoare ale societății românești este acela că, după colapsul unui regim comunist față de care s-a manifestat foarte puțină rezistență și foarte mult sprijin, oamenii cu adevărat de stânga sunt extrem de puțini). N-ar trebui să distrugă bunuri care nu prea au culoare politică, precum sistemul de irigații, chiar dacă îi poate schimba proprietarii. În sfârșit, schimbarea unui regim politic n-ar trebui să fie o traumă care lasă mai multă tristețe decât speranță, atât de dură încât să rupă în două părți incompatibile viața oamenilor și istoria țării.

 

Astfel că România de acum ar trebui să își asume trecutul, să se despartă de comunism, dar să nu arunce, odată cu comunismul, și ceea ce ar fi trebuit să supraviețuiască regimului comunist, neafectat de ideile lui (e de discutat, însă, în ce măsură "rezistența prin cultură" inventată de români este cu adevărat acest element esențial de continuitate). Noi, însă, nu numai că nu am reușit să condamnăm comunismul și astfel să îl lăsăm cu adevărat în trecut, dar se pare că nu reușim nici să ne continuăm viețile începute sub comunism; ceea ce e prefect logic: a ne preface că regimul comunist n-a existat e tot una cu a-l duce în spate. Schimbarea doar pare mai tranșantă, în fapt e mai mult formală.

 

Aceeași problemă apare, din păcate, și la fiecare schimbare democratică de regim, prin alegeri libere. Noua putere se simte obligată să guverneze într-o Românie personală, diferită de cea a predecesorilor. Această luare în posesie a țării e marcată simbolic, cum se cuvine. PSD a schimbat numele tuturor ministerelor, cu excepția a trei dintre ele care chiar cu greu ar fi putut fi rebotezate. Toate proiectele majore ale țării sunt luate în stăpânire în aceeași manieră primitivă: nimic din ce s-a făcut înainte nu a fost bun, totul e relansat pe coordonatele bune de PSD. Partidul își marchează teritoriul cu abnegație numai că, spre deosebire de maidanezi, PSD marchează toată România ca teritoriu propriu. Singura variantă pe care PSD o lasă altor români care doresc să aibă un cuvânt de spus în problemele de interes public este emigrația, de unde să-și lanseze, pe diferite forumuri, criticile retroactive la adresa lipsei de deschidere puterii; ceea ce, din păcate, se întâmplă din ce în ce mai des. Societatea civilă este sistematic lăsată la o parte în configurarea proiectelor de legi, cu atât mai mult în configurarea ordonanțelor de urgență, chiar dacă acestea privesc în mod direct unul sau altul din segmentele ei.

 

Pedeserizarea statului român merge astfel mult mai departe decât pedeserizarea administrației, care se apropie deja de perfecțiune. Ea se manifestă, logic, mai ales în acele domenii în care se obținuseră, anterior, anumite performanțe, cum ar fi învățământul. Chiar dacă reforma Marga avea destule defecte, unele generate tocmai de conștiința că reforma nu va avea timpul necesar să se dezvolte firesc, era un domeniu despre care toată lumea știa că suferise un proces de modernizare de succes, evident și din faptul că el ajunsese astfel primul capitol de negociere încheiat cu Uniunea Europeană. Ca atare, misiunea PSD era clară: distrugerea a tot ce se realizase anterior, și "marcarea" domeniului prin nenumărate schimbări care să aparțină indubitabil noii puteri.

 

Ritmul acestor schimbări este atât de absurd, încât chiar și dacă ele ar fi bune în conținut, ceea ce nu sunt, efectul lor nu poate fi decât negativ. Administrația PSD a învățământului continuă practica dezastruoasă a schimbării regulilor de concurs cu o lună înainte de bacalaureat sau alte examene. Schimbările sunt modificate, iar acestea sunt amendate și ele. Învățământul obligatoriu este de 9 clase, apoi de 10, structura formelor de învățământ se modifică anual sau de mai multe ori pe an, după cum bate vântul în minister. Situația e cel mai bine descrisă de porecla de "Abramburica" pe care presa a dat-o ministrului, o presă care totuși nu a abuzat deloc de acest procedeu pamfletar în lupta cu aberațiile administrației PSD.

 

Conform idealului comunist de producere de roboți a căror inserție socială nu are sens, ministrul PSD revine în forță la programa bogată în științe exacte și săracă în științe umaniste. Cine are nevoie de istorie sau de limba română? În nici un caz cetățenii pe care și-i dorește PSD, care să voteze o dată la 4 ani așa cum trebuie și în rest să asculte entuziaști glumele obscene ale primului ministru. Așa cum s-a opus constant proprietății private, care constituie baza unei pături sociale independente inclusiv în opțiunile ei electorale, PSD respinge brutal acel tip de învățământ care creează cetățeni responsabili.

 

România nu trebuie "privatizată". Ea e a tuturor, a tuturor cetățenilor, asociațiilor, organizațiilor, sindicatelor, partidelor. Din păcate, PSD privatizează exact ceea ce nu trebuie. În loc să privatizeze marea industrie sau sectorul energetic, "privatizează" învățământul, administrația, bugetul național și chiar statul român în ansamblu. Iar acesta este cel mai rău lucru care se poate întâmpla în acest moment, cu atât mai mult cu cât se întâmplă sub masca democrației, integrării europene etc., pentru că el înseamnă imposibilitatea unei dezvoltări coerente, de durată. Nici o reformă serioasă nu a fost susținută, în ultimii 14 ani, de-a lungul mai multor mandate, cu atât mai puțin pe parcursul mai multor cicluri electorale. Aceasta este, de fapt, catastrofa tăcută a României. Dincolo de toate nedreptățile flagrante cu care se confruntă nenumărați cetățeni români în fiecare zi, dincolo de mizeriile pe care e în stare să le imagineze un partid lăsat fără opoziție, catastrofa reală e aceea că în țara noastră nu există construcție durabilă. Nici în materie de autostrăzi, nici de industrie, nici de sistem legislativ sau de sistem sanitar.

 

Trăim o improvizație perpetuă care oricând poate lua forma unui coșmar, și pentru mulți ea deja are forma asta. Iar asta se leagă direct de faptul că nu există o Românie suficient de puternică, suficient de independentă față de politic, o Românie care să fie servită, nu aservită de politic.