ATITUDINI URR

08.10.2004

Despre libertatea încătușată

Liviu Antonesei - vicepreședinte URR

 

Uniunea pentru Reconstrucția României - URR își exprimă îngrijorarea și legitima revoltă față de presiunile economice și politice în creștere exponențială care afectează libertatea de expresie din România. Recentele situații tensionate de la cotidienele "România liberă" și "Evenimentul Zilei" sînt continuarea unei serii de agresiuni la care presa a fost supusă mai ales în ultimul an de către Guvern, Partidul de guvernământ și Grupurile clientelare locale, care au mers adesea până la violența fizică directă exercitată asupra jurnaliștilor care au dorit să-și păstreze integritatea morală și profesională.

 

Constatăm cu surprindere că, în nici un caz de violență asupra jurnaliștilor, cercetările organelor abilitate prin lege nu au ajuns până la capăt și nici vinovat de asemenea fapte nu a ajuns în justiție.

Din păcate, acestei "violențe spontane" s-a adăugat instigarea la violență a unor demnitari ai statului. Acum un an, dl. Ioan Mircea Pașcu, ministrul Apărării Naționale, a amenințat cu moartea jurnaliștii de la "Evenimentul Zilei", fapt sancționat de întreaga opinie publică românească, nu și de superiorii D-Sale, în ciuda consternării provocate de acest gest extrem de grav în mediile europene și euro-atlantice. Cum o faptă nepedepsită îndeamnă la recidivă, D-Sa a recidivat! Transformând armata în organ de poliție politică, D-Sa a "scăpat" presei aservite un document care afectează siguranța națională, iar ulterior, prin mijloace specifice poliției politice a pus sub urmărire un jurnalist, dl. Cornel Ivanciuc de la "Academia Cațavencu", care ancheta cazul, și un lider al opoziției, pe dl. George Enoiu de la PD. Mai mult, ministrul apărării i-a comunicat jurnalistului prin intermediul unui diplomat român amenințarea directă: "Spune-i lui Ivanciuc să se potolească, pentru că altfel o să dea de dracu"!

 

Din păcate, aceste evenimente nu sînt decât partea vizibilă și cea mai spectaculoasă a unei strategii extinse de sufocare a libertății de expresie în care intră aservirea completă a posturilor publice, cumpărarea - la propriu ori la figurat! -, a unor instituții de presă de către mogulii partidului de guvernământ, șantajul cu datoriile pe care trusturile de presă le au la bugetele de stat, hărțuirea în justiție a jurnaliștilor critici, condiționarea alocării sumelor din "publicitatea de stat" de obediența politică și reducerea spiritului critic, fără de care presa nu este presă, ci doar un instrument de propagandă. (De altfel, un document făcut public de ministrul Bejenariu, arată negru pe alb, că publicitatea de stat este aprobată în final de însuși dl. Adrian Năstase, șeful guvernului și al partidului de guvernământ.)

 

Aceste fenomene nu au trezit doar îngrijorarea noastră, ci și pe aceea a unor instituții naționale și internaționale care monitorizează starea libertății de opinie și de expresie din România (, precum "Agenția de Monitorizare a Presei", care face periodic inventarul tuturor agresiunilor la adresa acestor drepturi și libertăți fundamentale, "Consiliul Național al Audiovizualului", care constata recenta încălcarea flagrantă a regulii celor "trei treimi" în favoarea grupării guvernamentale, de către o mulțime de radiouri și televiziuni, "Freedom House", care consta degradarea condițiilor de exercitarea a libertății presei și a profesiei de jurnalist din ultimii doi ani. )

 

Cel mai grav avertisment este cuprins în capitolul dedicat libertății presei din recentul Raport de țară aprobat de Comisia Europeană. Fără îndoială, dacă motivele care au provocat acele reacții ale Comisiei, nu vor fi eliminate, România riscă să nu mai respecte criteriul politic al aderării la UE, pentru că fără presă liberă nu există politică democratică, și să rateze ori amâne sine die însuși procesul de integrare europeană.