ATITUDINI URR

17.12.2004

Iliescu și grațierea lui Miron Cozma

Radu PARASCHIVESCU - membru URR

 

Uniunea pentru Reconstrucția României - URR vede în grațierea lui Miron Cozma de către Ion Iliescu un gest abuziv și revanșard. Comițându-l, fostul președinte își încheie prezența la conducerea țării așa cum și-a început-o: cu maximă ipocrizie, în disprețul legii și în cultul minciunii. Prin decizia luată miercuri, Ion Iliescu prinde România de mână și încearcă să o tragă după el în jurasicul manipulărilor comuniste. Este puțin probabil că va reuși.

 

Ceea ce a izbutit în schimb fostul președinte este să-și autodevelopeze fotografia camuflată până acum sub un zâmbet circular mărginit de vorbe goale. Este fotografia unui om care încă din 22 decembrie 1989 și-a extirpat tot ceea ce l-ar fi putut stânjeni în carieră, începând cu scrupulele și terminând cu conștiința. Dacă ar fi crezut în nevinovăția lui Miron Cozma, Ion Iliescu l-ar fi putut grația în urmă cu trei, opt sau paisprezece luni. A preferat să o facă acum ca să arunce un sâmbure otrăvit pe un teren care, scăpat de călcătura baronilor roșii, ar avea șanse să redevină rodnic. Ion Iliescu îl iubește pe Miron Cozma cu patima pe care o are un bețivan pentru apa de la robinet. În spatele hotărârii lui stau motive josnice și calcule ce nu pot să provoace decât indignare.

 

Însă până la urmă, ne explică Ion Iliescu, puseul lui umanitar este normal. Căci - să fim sinceri - ce rău a făcut Miron Cozma? Mai nimic. A îndemnat la uciderea câtorva bucureșteni, a incendiat Palatul Victoria, a răsturnat un guvern, a ocupat Parlamentul, a instituit terorismul sindical, a bătut câțiva primari și a sechestrat un prefect. Altfel spus, s-a situat în afara legii. Ceea ce nu e un capăt de țară pentru un președinte pentru care escaladarea Constituției a devenit procedeu de fitness, iar sfidarea reflex condiționat.

 

URR observă totodată că justiția a consimțit imediat la punerea în practică a abuzului. Miron Cozma a plecat din penitenciar la bordul unui jeep BMW escortat de cariatida interlopă Ion Titișor, alias Fane Spoitoru. Mai mult, pe lista grațiaților s-au aflat consilierul corupt Petru Isac și torționarul Ion Corpodeanu, semn că Ion Iliescu ține minte că e dator caracatiței care l-a susținut la putere. În aceste condiții, uitarea lui Gabriel Bivolaru în închisoare are aerul unui nefericit accident organizatoric.

 

Atitudinea fostului președinte este poluantă pentru români și aiuritoare pentru cei care ne privesc din afară. Ea este actul suprem de prostituție al unui bolșevic fără frică și fără Dumnezeu. Dacă pentru Ion Iliescu proprietatea e moft, iar ziaristul animal, grațierea unuia dintre cei mai primejdioși delincvenți de după 1989 nu poate fi decât pansamentul pus pe o rană din care curge în continuare puroi. Uniunea pentru Reconstrucția României deplânge decizia fostului șef al statului și constată cu tristețe că igienizarea societății românești a primit o lovitură joasă tocmai din partea celui care, cu același zâmbet repulsiv, s-a autointitulat paznic al Constituției și garant al stabilității.